Įtraukusis ugdymas – ar bus nuo to geriau?

Balandis – autizmo mėnuo, o Autisto tėtis kažkaip nieko neparašo…

Bet štai vis aktyviau kalbama apie įtraukųjį ugdymą, kai nuo 2024-ųjų vaikai su specialiaisais poreikiais turės mokytis bendrose klasėse, taip juos įtraukiant į visuomenę.

Ir šituo dalyku ko gero patenkinti nebent švietimo ministerijos klerkai, išdidžiai pasidėję varnelę ties punktu „išspręsti neįgalių vaikų integraciją“. Juk įdarbins daugiau specialistu (sėkmės jų randant), teiks konsultacijas, kels kvalifikacijas, duos priemonių, ir taip toliau. Jie gi konsultavosi su specialistais, kaip viską daryti…

Visiems kitiems tai nemenkas galvos skausmas.

Pedagogams. Ką reiškia jų kvalifikacijos kėlimas? Reiškia, kad jie išklauso kursus, gauna tai patvirtinantį dokumentą, ir daroma prielaida, kad jie tas žinias pritaikys realybėj. Tačiau realios situacijos skiriasi nuo to, ką pateikia teorija. Juk kiekvieno poreikiai skirtingi. Net ir neurotipinių vaikų. Ir jei nėra kokybiško bendradarbiavimo tarp tėvų ir švietimo įstaigos – gero rezultato tikėtis neverta.

Vaikų su specialiaisiais poreikiais tėvams. Kaip suprantu, su jais tai nelabai buvo tartasi rengiant šitą įtraukumo programą. O juk jie dažniausiai tikrai žino geriau, ko jų vaikui reikia.

Neurotipinių vaikų tėvams. Pirmiausia, ką jiems reikš „kitoks“ vaikas jų vaiko klasėje? Problemas. Ir kryžiaus kelius, kaip tą probleminį pašalinti iš klasės. Ir nereikia aiškinti, kad visi bus pakantūs ir tolerantiški. Nebus. Kas augina autistiškus ar kitokių sutrikimų turinčius vaikus, žino, kad nebus.

Patiems vaikams, kurių „labui“ skirta šita programa. Autistiški vaikai dažnai būna jautresni. Iš to ir visi tie proveržiai, nesivaldymas. Triukšmas jiems kelia žymiai didesnius nepatogumus, nei neurotipiniams. O po to dar prisidės ir patyčios. Ir jų tikrai bus. Bent jau pradžioje tikrai bus. Nes niekas nepasiruošęs tvarkytis su realiom situacijom.

Ir tai, kad klasėse yra po 15-20 vaikų – tikrai situacijos nepagerins niekam. Galbūt kaimo mokyklose, kur tų vaikų klasėje kokie 10, pavyks kažkiek susitvarkyti. Dar jei mokytojai gaus padėjėjus. Bet mieste…

Aišku, integracija yra gerai. Bet nematau ir nesitikiu, kad ji bus įgyvendinta tinkamai.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *