Ne batukai, o basutės!

– Nagi, aukis batukus, – raginu.
– Tai – ne batukai! Tai – BASUTĖS!

Žinoma, juk basutės! Laikas išmokti man skirti avalynės tipus ir rutinines frazes taikyti pagal sezoną.

– Pažaisime Mariokart?
Dėbteli, tarsi pasakiau kažkokią baisią nesąmonę. Kažką praleidau.
– Pažaisime Mariokart 8?
– DELUXE!
– Pažaisime Mariokart Eight Deluxe?
– Ne.

Dažnas autistiškas žmogus mėgsta tikslumą. Ne šiaip bet kokį tikslumą, bet precizišką, tikrą tikslumą. Tai gali varyti iš proto. Nes juk nieko tokio pasakyti, kad duodi daržovių, nors ten yra pomidorų, apie kuriuos jau išaiškinai, kad techniškai jie yra vaisiai, netgi uogos. Juk visi mes suprantame, ką turime omeny, kai pavadiname dubenėlį lėkšte, vorą vabalu ar pasakome „už poros dienų“, turėdami omenyje kokį nors kitą laiką nei tiksliai už dviejų dienų ateisiančią trečiąją dieną. Tikslumą vertinantis žmogus taip pat gali tai suprasti. Bet netoleruoja. Nes tai painu ir neteisinga.

Raidos specialistai gali tai įvardinti kaip nelankstumą. Su tikslumu nedraugaujantys žmonės gali patirti tikrą kančią, nepataikydami pasakyti autistiškam žmogui tiesą ar neįstengdami informaciją perteikti taip išsamiai, kad ji būtų aiški. Gali atrodyti, poreikis visada gauti pilną ir tiksliai išreikštą informaciją susijęs su dideliu nepatogumu ir įtampomis lygioje vietoje.

Taip, tame yra tiesos – nevienodas tikslumo poreikis gali būti žmonių nesusikalbėjimų priežastimi. Tačiau tikslumo siekis ir tikrųjų žodžių prasmių paisymas, išsamumas ir detalumas yra labai vertingi. Žmogus, kuris vaikystėje neleidžia tėvams pavadinti basučių batukais, suaugęs toliau gerbs ir skirs sąvokas, nepainios garų ir dujų, nemanys, kad H2O ir H3O yra beveik tas pats, aiškiai matys principinį skirtumą tarp visuomeninio transliuotojo ir valstybinio. Jis žinos, kur baigiasi vieno reiškinio ribos ir prasideda kito, bus atsparus spekuliacijoms ir melui, nes jis tiesiog netoleruoja neatitikimų, tad turi kone šimtaprocentinį imunitetą miglos pūtimui į akis. (Ir pastarąjį posakį greičiausiai palaikys nesąmoningu, nors jo prasmę, be abejo, perpras).

Šioje vietoje nieko nereikia remontuoti. Be abejo, mes galime pasidalyti tiesa, jog kartais žmonės nepiktybiškai išsako savo mintis netiksliai, ir prašyti toleruoti tuos prasižengimus. Bet pražangą gauna „lanksčiųjų“ komanda, vienareikšmiškai. Būtina vadinti „Mariokart 8 Deluxe“ pilnu vardu, nes „Mariokart 8“ yra kitas žaidimas.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *