Elonas Muskas – autistas! Ir ką su tuo dabar daryti?

Per pasaulinę žiniasklaidą nuvilnijo žinia, kad Elonas Muskas „Saturday Night Live“ laidoje viešai prisipažino „turįs Aspergerio sindromą“. Atrodo, kas galėtų būti geriau autizmo stigmų laužymui nei tai, kad vienas sėkmingiausių planetos žmonių, milijardierius, turintis didžiulę įtaką, pasiskelbia esąs autistas? Juk tokiu atveju autistai nebijos savo kitoniškumo, nes žinos, kad jie gali nuveikti didžių dalykų, net jei visuomenė juos iš pradžių ir nurašytų.

Na… Ir taip, ir ne visai… Yra niuansų.

Autistų bendruomenės atstovai kalba, kad Muskas nėra tas, kuris geriausiai reprezentuotų juos. Sakyčiau, jis panašiai gerai atstovauja afroamerikiečius. Nežinojote? Elonas Muskas gimė ir augo Pietų Afrikos Respublikoje, o dabar turi JAV pilietybę. Tai techniškai jis yra afroamerikietis.

Kas gi daro jį prastu autistų atstovu? Vien faktas, kad žmogus yra autistiškas, nereiškia automatiškai, kad jis teigiamai vertina savo neurologiją ir tapatybę. Muskas yra savo paties neurologijos priešininkas, ir jis yra tai viešai demonstravęs.

Pirmiausia, jis yra pasisakęs, kad tikisi, jog jo „neuralink“ padės išspręsti tokias „ligas“ kaip autizmas ir šizofrenija. (Kas nežino, tai „neuralink“ yra viena iš Musko įmonių, kurianti mikroschemą, galinčia kontroliuoti žmogų. Ta mikroschema yra monetos dydžio, ir į smegenis diegiama operacijos būdu, o ne per skiepus.) Hm… „Liga“? „Išspręsti“ (t.y. pagydyti)? Taigi, jis savo paties neurologiją įvardija kaip problemą. Jau nekalbant apie tai, koks drastiškas ir invazinis yra jo siūlomas „sprendimo būdas“. Tai rodo nesolidarumą su kitais autistiškais žmonėmis, jų sumenkinimą. Ypač žinant, kaip jautriai autistai reaguoja į visokius „vaistus“ nuo jų būsenos.

Kitas dalykas – Elonas Muskas nėra itin malonus žmogus. Jis viešai įžeidinėja kitus, pasisako kontraversiškai, jo įmonėse darbuotojų sąlygos ne pačios geriausios. Dabar visa tai bus nurašoma „ai, tai jis gi autistas, tai dėl to toks“. Ne… Jis toks ne dėl to, kad autistas, o dėl to, kad yra arogantiškas, grubus ir egoistas. Ne visi autistai ir net ne dauguma jų yra tokie.

Tačiau faktas kaip blynas. Jeigu pasisakė esąs autistas – taip greičiausiai ir yra. PR akcijos sąmokslo teorija mažai tikėtina, nes vienai dienai pakliūti į soc. tinklų aktualijas galima ir kur kas paprastesniais būdais, nedarančiais įtakos visam likusiam gyvenimui ir be tokios didelės rizikos suformuotam įvaizdžiui. Taigi, Elonas Muskas yra autistas.

Ir dabar mes žinome, kad autistas gali tapti milijardieriumi.

Dabar mes žinome, kad autistas gali būti chamas ir savanaudis.

Dabar mes žinome, kad autistas gali neatstovauti autistų bendruomenei.

Bet nepamirškime senų gerų žinių, jog autizmas negali būti naudojamas kaip pateisinimas prasto elgesio su kitais žmonėmis. Sveikas prisijungęs prie bendruomenės, Elonai Muskai.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *