Autizmo spalva

Balandžio 2-ąją Facebook ir Instagram bus pastebimos dvi grotažymės – #LightItUpBlue ir #RedInstead.

Pirmoji yra „Autism Speaks“ iniciatyva pažymėti autizmo dieną, skatinti supratimą, domėjimąsi, pagalbos ir palaikymo autizmo paliestoms šeimoms idėją.

Tačiau autistų bendruomenė nesutinka su mėlynos spalvos ir dėlionės detalės simbolika ir oponuoja #RedInstead. Kodėl? Pirmiausia, „Autism Speaks“ yra labai neigiamai vertinama autistų bendruomenės kaip organizacija, kuri daug daugiau prisidėjo prie autizmo demonizavimo ir stigmos gilinimo negu suteikė naudos. Ir jų mėlyna spalva buvo pasirinkta kaip emocinio šaltumo, atsiskyrėliškumo, intravertiško charakterio ženklas, o dėlionės detalė – kaip mįslės, vienos dalelės trūkumo idėja. Tai yra, simbolika kilo iš populiarių stereotipų, kurie žeidžia autistus.

Todėl jie balandžio mėnesį spalvina raudona ir auksine, kurios yra aistros, entuziazmo, kūrybos ir kovos spalvos. Vietoje dėlionės simbolio jie mieliau renkasi begalybės ženklą.

Artėjant Autizmo supratimo dienai, norėčiau pasiūlyti mintį, jog autizmas nėra mėlynas. Taip pat nemanau, jog jis yra visuomet liepsningai raudonas. Tai yra daugybė spalvų ir atspalvių – visa vaivorykštė! O mėlynai-raudoną savo avatarkę seniai jau ketinau pasikeisti 😉

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *