Autizmas ir santuoka: skyrybų rizikos mito griūtis

Statistika negailestinga: 80% autistiškų vaikų susilaukusių porų išsiskiria. 4 iš 5, Karlai! Kur mūsų pareiškimai, kaip dalysimės turtą? Nespjauk į statistiką, ji viską žino!

Bet iš kur tie 80%? Kokioje mokslinėje publikacijoje buvo atskleistas toks slogus dėsningumas, kone pasmerkiantis kiekvienos autistus auginančios šeimos siekį likti kartu?

Daktaras Brianas Freedmanas (Baltimorės Kennedžio Kriegerio instituto Autizmo ir susijusių sutrikimų centro vadovas) tvirtina taip ir neradęs originaliojo šaltinio, iš kurio tokia tezė persikėlė į žiniasklaidą. Panašu, jog tai tėra spekuliacija, paremta viso labo prielaida, jog, kadangi diagnozė susijusi su tam tikru sukrėtimu, šeima automatiškai atsiduria krizėje, iš kurios skyrybos tėra vienintelė išeitis…

Kaip yra iš tiesų?

Daktaras Brianas Freedmanas su kolegomis išnagrinėjo beveik 78 tūkstančių 3-17 metų amžiaus vaikus auginančių šeimų duomenis (2007).

Pilnoje šeimoje augo 64% autistiškų vaikų ir 65% neautistiškų vaikų. Iš esmės, jokio skirtumo.

Įtraukę kitų dėmenų: socialinės-ekonominės padėties, autizmo lygio sunkumo aspektus, mokslininkai išgavo tą patį rezultatą. Autizmas nedidina skyrybų rizikos, kokio sunkumo jis bebūtų ir kokia bebūtų šeimos finansinė situacija.

Atsižvelgę į lygiagrečias diagnozes (tarkime, autizmas+dėmesio sutrikimo sindromas, autizmas+epilepsija ir pan.) ir iškėlę į atskirą grupę šeimas, kuriose vaikai turi jas ir pasižymi ženkliais elgesio nuokrypiais, tyrėjai nustatė šioje grupėje šiek tiek didesnį skyrybų dažnį, bet ir ši dalis duomenų nepatvirtino 80% mito.

Taigi, skyrybų statistika autistiškus vaikus auginančių šeimų atžvilgiu yra tokia pat, kaip auginančių neautistiškus vaikus. Visų mūsų šansai į “visą gyvenimą mylėti ir gerbti” yra vienodi.

Tad neverti pagyrimų sutuoktiniai, kurie palaiko vieni kitus, augindami autistiškus vaikus – jie elgiasi kaip bet kuri normali šeima. Ir nieko smerktina skyrybose – šį pasirinkimą darantys žmonės turi teisę naviguoti savo gyvenimus ir ieškoti geriausių sprendimų, jiems priklauso jų statistikos riekė taip pat.

Autizmas nelinkęs griauti santuokas. Ne labiau nei gyvenimas apskritai. Tai – mokslo žodis.

https://www.webmd.com/brain/autism/news/20100519/autism-famlies-high-divorce-rate-is-a-myth

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *