Šaltiniai apie autizmą

Sakoma, jei pažįsti vieną autistišką asmenį – reiškia, pažįsti vieną autistišką asmenį. Jokių apibendrinimų iš vieno pavyzdžio negali būti. Bet objektyvūs moksliniais tyrimais patvirtinti dėsningumai taip pat nepatenkina žinių poreikio, nes žmonės, kuriuos sutinkame – ne statistiniai vienetai ir ne vadovėliniai pavyzdžiai. Todėl mums svarbus tėvų dalijimasis patirtimi, svarbios betarpiškai pažįstančiųjų autizmą įžvalgos ir patarimai.

Internetas yra gerokai prišiukšlinta vieta, ir ne kiekvienas prisistatantis autizmo ekspertu iš tiesų toks yra. Rašo apie tai, kas tik netingi (aš netingiu, pavyzdžiui), tarp jų – ir palūžę, žinios apie vaiko diagnozę šoką išgyvenantys tėvai, ir lengvatikiai, ir visokio plauko šarlatanai, pardavinėjantys švęstą vandenį autizmui gydyti… Išsamaus kelrodžio ir gido po šias pinkles neturiu, bet turiu keletą mėgstamų interneto vietų, kurias rekomenduoju aplankyti kaip vertingus informacijos, o kartais ir tiesiog pramogos bei įdomaus skaitinio šaltinius.

šio puslapio autorė Kaylene George yra penkių įvairių neurologinių tipų vaikų mama, kuri pati yra autistiška. Pradėjusi šį projektą kaip gražų neįprastos šeimos kasdieninio gyvenimo tinklaraštį, ji išaugino jį iki solidaus susistemintos informacijos resurso, aprėpiančio didelį temų spektrą nuo autizmo prigimties ir jo priėmimo filosofijos iki labai konkrečių iškylančių problemų galimų sprendimų. Ji remiasi ne vien savo šeimos patirtimi, visus apibendrinimus grindžia šaltinių tyrimu arba apklausomis. Neseniai ji išleido knygą ir aktyviai reklamuoja puslapyje ją ir jos priedus. Kol kas apie knygą pasakyti nieko negaliu (bet galėsiu artimu metu), tačiau ir po leidybos ji paliko savo puslapyje didžiulį aruodą vertingų straipsnių.

Danielle pripildo šį tinklaraštį savo šeimos istorijų, kuriose ženklų vaidmenį suvaidina neurotipinė dukra ir autistiškas sūnus. Jos tekstai yra pagrįsti šeimos patirtimi, juose yra daug jausmo ir daug autistiško gyvenimo specifinių detalių, bet tai anaiptol ne akis drėkinantis skaitinys mamytėms. Ji analizuoja situacijas, įvardina savo išgyvenimus, kurie adekvatūs situacijai, ir per konkrečių, individualių jos šeimai nutikusių dalykų prizmę pateikia labai rimtų, naudingų, pamokančių arba tiesiog įkvepiančių įžvalgų.

Main

http://autisticnotweird.com/ – Aspergerio sindromą turintis itin populiarus tinklaraštininkas Chirs Bonnello, kurio rašiniai atveria labai pozityvų požiūrį į autizmą.

Toks yra mano tėvų-blogerių top 3. Ir mano tikslas – prisidėti prie jų plėtojamo pozityvaus autizmo diskurso lietuvių kalba.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *