Apie „sunkų“ autizmą kalba „nekalbantis“

-Ką jūs suprantate, kai jūsų vaiko yra LENGVAS autizmas, – ne kartą esame girdėję tokį priekaištą. Ir tikrai, mūsų galimybės įlįsti į nekalbančio žmogaus kailį yra ribotos.

Autistų bendruomenėje labai daug autizmo laipsniavimo ir skirstymo į sunkų bei lengvą priešininkų. Dauguma jų kalbantys. Ir susiduria su tuo pačiu atakavimu, kad neva jie negali atstovauti nekalbantiesiems, patys naudodamiesi kalba. Ką jie ten supranta? Gal daugiau nei tie, kas apskritai nėra autistiški, betgi – rimtai, ką jie gali pasakyti už tuos, kurie negali pasakyti?

Gerai. Štai video, kurį sukūrė nekalbantis autistiškas žmogus. Kol jis nebuvo išmokęs spausdinti ir tokiu būdu bendrauti – aplinkiniai negalėjo įtarti, kokį vidinį gyvenimą jis gyvena, kaip jis mąsto. Autistiški žmonės būna labai skirtingi. Nebūtinai Damono Kirsebomo patirtis ir jausenos yra tapatūs ar itin artimi tam autistiškam nekalbančiam žmogui, su kuriuo kasdien bendraujate. Tačiau jeigu Jums atrodo, kad šalia esantis nekalbantis ir prastai kontroliuojantis savo kūną žmogus nieko nesupranta – greičiausiai, klystate.

1 komentaras

  1. Labai įdomu kaip šis vaikinukas, Damon, taip gražiai išmoko dėstyti mintis raštu, kai jis nekalba. Įdomu pats procesas kaip tapsmas.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *