VALIO Gretai Thunberg, VALIO!

Kviesta į Jungtinių Tautų susitikimą, keliais sakiniais sukėlusi karštas audringas reakcijas, sarkastiškai atrėmusi vieno iš neigiančių klimato krizės pavojų prezidentų bandymą pasityčioti, Greta Thunberg yra mūsų dienų didmoteris, lauktas tiesos balsas ir kol kas daugiausia pasiekusi kovotoja už gyvybės mūsų gimtojoje planetoje išsaugojimą.

Autistų bendruomenė palaiko ją ir laiko geriausia autizmo ambasadore, kokių tik begali būti. Ji būtų lengvai nuslėpusi savo diagnozę, bet sąmoningai savo kovą vardan žmonijos išlikimo sugretino su siekiu išsklaidyti autizmo stigmą. Ir ji nuostabiai atlieka abu vaidmenis.

Tačiau suaugusių dėdžių pasaulyje Thunberg įbalsinta tiesa pasirodė labai jau nepatogi, ir į ją buvo sureaguota daugmaž taip:

https://mobile.twitter.com/markhumphries/status/1177178666402365440

Įtempę smegenis, suaugę dėdės nutarė, kad geriausia taktika apsiginti – pabandyti įteigti, kad visa tai – netikra, kad mergaitė vykdo tik suaugusių (tarkim, tėvelių ar kokio slapto agento) nurodymus.

Visi šešiolikinių tėvai, ko gero, prunkštelėjo, arba turėjo smarkiai užpavydėti galios tiems super-tėvams, kurie gali šešiolikos metų merginą kažką priversti/įkalbėti padaryti, ir dar tokio mastelio. Kai kuriems nepavyksta įkalbėti susitvarkyti savo kambarį, o čia – perplaukti vandenyną, pakalbėti Jungtinėms Tautoms…

Žinote, aš neįrodinėsiu, kad Greta Thunberg yra savarankiška, mąstanti ir nuoširdi mūsų visų saugios ateities gynėja. Nes jeigu priminsiu jos pačios dar vasario mėnesį išsamiai paaiškintą schemą, kaip ji veikia ir kieno palaikoma, kas nors vis viena sušuks, kad tai neva sufabrikuota ir ne jos rašyta. Bet paliksiu tai čia:

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/photos/a.733630957004727/773673599667129/?type=3&theater

Tik norėčiau atkreipti dėmesį, koks iš tiesų bandymų paneigti Thunberg savarankiškumą motyvas. Neigiantieji Gretos autonomiją, kartu neigia, kad:

1. VAIKAI TURI TEISĘ KALBĖTI IR GALI KALBĖTI ARGUMENTUOTAI

Visi „tik vaikas“, „vos 16-os“, „hormonų audros“ ir „išlepinta mergaitė“ preziumuoja, kad 16-os metų žmogaus žodis yra niekinis.

2. MOTERS ŽODIS TURI VERTĘ

Puolėjai lyg ir neakcentuoja Gretos Thunberg lyties, tačiau apeliuodami į neva perdėtą emocionalumą šiaip ar taip priskiria jai kaip moteriai neracionalų elgesį. Būdami aprėkti berniuko, tikėtina, sugėdintieji kontratakuotų kitokia retorika.

3. AUTISTIŠKO ŽMOGAUS POZICIJA TURI VERTĘ

Pastabos dėl diagnozės yra absurdiškiausia ir skaudžiausia dalis. Absurdiškos – nes autistiški žmonės puikiausiai mąsto, komunikuoja ir reiškia mintis, daugelis jų pasižymi kur kas nuoseklesne logika negu neurotipiniai žmonės. O skaudu todėl, kad smogiama būtent į tą tašką, kurį Greta Thunberg gina – bandoma nubraukti jos pastangas sumažinti autizmo stigmą.

4. GĖRIS EGZISTUOJA

Jeigu 16-os metų autistiška mergina nenusipelno pasitikėjimo ir pristatoma kaip kokių tai galingų niekam nedraugiškų struktūrų marionetė – kas tuomet apskritai šiame pasaulyje gali turėti nesavanaudišikų, tikrų, tyrų motyvų?

Greta Thunberg yra austitė, o tai reiškia – nelabai ja pamanipuliuosi, nes prie šešiolikmetės atsparumo suaugusiųjų įtakoms svariai prisideda jos kaip austistiško asmens atsparumas bet kokiam spaudimui. Autistiškas mąstymas suteikia jai daugybę jos pasirinktai misijai reikalingų įrankių, apie tai puikiai parašė „The Life and Times of Stella“ tinklaraščio autorė:

Trumpa santrauka. 1. Autistiški žmonės linkę siekti tiesos ir pasitiki moksliniais tyrimais, faktais, yra atsparūs nuomonėms iš šalies, nebent jas lydėtų svarūs, tyrimais ir įrodymais grįsti argumentai. 2. Susidomėję kokiu nors dalyku, autistai geba ilgai išlaikyti dėmesį ties juo, surenka didelį informacijos kiekį, tyrinėja nuodugniai ir nuosekliai. 3. Ieško tiesioginių sprendimų. 4. Tiksliai reiškia mintis. 5. Skiria didelį dėmesį detalėms.

Šios savybės neabejotinai padeda Gretai Thunberg nesiblaškyti, atlaikyti spaudimą, argumentuoti ir atstovauti.

Dar man teko girdėti tokią prielaidą, kad Greta esą tik vaidina, ir kad ji net nėra autistė… Em… Jeigu ji būtų sufabrikavusi diagnozę, gal pasirinktų kokią populiaresnę mažumą ir nerizikuotų tapti visokių ten psichiatrijos žinovų patyčių taikiniu.

Greta atlieka kilnią misiją. Padėkime jai! Mes galime rūšiuoti atliekas, atsakingai vartoti, išmintingiau planuoti keliones, renkantis prekes ir paslaugas atsižvelgti į jų žalos gamtai mastelį… Jeigu viena 16-os metų mergaitė perplaukė dėl šito vandenyną, galime juk ir mes įdėti truputį pastangų?

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *