ĮTRAUKIOJO UGDYMO NAUDA VISIEMS

Autisto tėtis, kaip koks Slim Shady (viena iš atlikėjo Eminem personų) vis grįžta. Štai ir vėl…

Pakviesti Irmos Jokštytės-Stanevičienės į GOLD FM radijo laidą „Aklas pasimatymas“ (įrašo nuoroda straipsnio gale) kalbėjome apie įtraukiojo ugdymo dalykus – ir pesimistiškai, ir įsivaizduodami tam tikrą šviesią utopiją. Buvome paklausti ir apie tai, ką įtraukusis ugdymas suteiktų visiems vaikams – tiems, kurie neturi išskirtinių poreikių, kurie lengvai susiranda draugų, kurie neturi mokymosi sunkumų, jautrumų ir kitokių kliūčių klestėti mokykloje?

Kiekvienam vaikui reikalinga laisvė būti kitokiu.

Gražiausių, gabiausių, stipriausių ir šauniausių vaikų klasė gali būti pragaras, jeigu joje tvyro idėja apie kažkokius būtinus standartus. Dažnas vaikas nematomai kenčia, netyčia išsiskirdamas iš minios. Pastanga neišsiskirti alina, kaip ir kova už savo teisę būti išskirtiniu. Mes švelniai vadiname tai mokymusi sutarti kolektyve, bet pripažinkime, kartais vaikų bendruomenė gali būti neįtikėtinai reikli savo nariams, kiekvienas savo savivertę gali pamėginti pasikelti kito sąskaita, nes savivertei stiprinti amžinai kritiška, amžinai lyginanti, amžinai vertinanti ir reikalaujanti atitikti standartą mokyklos aplinka nėra palanki.

Įtrauki aplinka reikštų individualizuotą požiūrį.

Nėra taip baisu patirti nesėkmę, jeigu greta kitam vaikui užduotis kurį laiką nesisekė, bet mokytojas ir draugai jį palaikė. Nėra taip baisu pasirodyti su drąsia šukuosena, jeigu klasiokė žiemą-vasarą vilki tą pačią kepurėlę, ir tai visiems normalu. Nėra taip sunku suprasti kitą, kai kitas yra šalia, ir kai kiekvienas gali būti savimi. Aplinkoje, kuri yra palanki įvairovei, lengviau suprasti, kurios taisyklės yra prasmingos, o kurios – dirbtinės, kas yra naudinga, o kas tėra socialinis žaidimas. Stebėti, kokie skirtingi gali būti žmonių metodai naviguoti šiame pasaulyje, yra vertinga patirtis. Jeigu nuo mažų dienų darželiuose, mokyklose susitiks bendraamžiai, kurie yra autistiški, neregiai, Dauno sindromą, judėjimo negalią, potrauminį sindromą turintys, kurtieji, hiperaktyvūs, turintys išvaizdos išskirtinumų bei neturintys jokių negalių bei retesnių neurologinių ypatybių – šie žmonės augs žinodami, jog nėra vienintelio teisingo scenarijaus ir recepto būti šiam pasaulyje. Tai išlaisvina. Tai teikia kiekvienam erdvę būti autentišku savimi.

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *