Dar vienas skiepų ir autizmo ryšio paneigimas

Tikriausiai jau daugelis matė, bet noriu ir aš savo trigrašį įkišti.

Taigi – dar vienas (o jų buvo daugybė) tyrimas, įrodantis tai, ką autistai bei nemaža dalis jų tėvų žino jau seniai – SKIEPAI NESUKELIA AUTIZMO. Autistu gimstama, ir liekama visą gyvenimą.

Tai yra tyrimas, turėjęs padėti šioje diskusijoje riebų galutinį TAŠKĄ, nes jo imtis – virš pusės milijono danų vaikų, nėra jokių sąlygų manipuliacijoms ir selektyvumui, objektyviausia galima statistika.

Rezultatas net kiek netikėtas: pasirodo, tarp neskiepytų vaikų yra šiek tiek didesnis procentas autistų nei tarp skiepytų. Norint išsiaiškinti šito priežastis, reiktų kitus faktorius įtraukti, nes kaip jau minėjau – tokiu ne tampama, o gimstama.

Žinoma, antivakserių reakciją buvo galima nuspėti: „fake news!!!“ Čia jų dievinamas Wakefieldas buvo fake news. Jo pseudotyrime remtasi tuzino vaikų duomenimis. Antivakseriai deda 12 prieš 657 461 ir sako, kad 12 yra daugiau. Nepapūsi: nuomonė!

Kita nelabai netikėta skeptikų reakcija yra prielaidos, kad esą MMR skiepas nesukelia autizmo, bet jį aktyvuoja ar pasunkina. Šito būti negali, kadangi autizmas yra pastovus dydis. Jeigu žmogus gimė baltaodis, jis visą gyvenimą baltaodis, jo rasinė tapatybė nei didėja, nei mažėja. Taip yra ir su neurologine tapatybe, autizmas yra smegenų funkcionavimo tipas, kuris tiesiog yra toks, koks yra. Žmogus mokosi, bręsta, smegenys lavėja ir kinta, bet mąstymo procesai vyksta taip, kaip yra būdinga jo neurologiniam tipui.

Aš suprantu, iš kur ateina autizmo aktyvavimo skiepu teorija. Žmogaus savijauta turi didelės reikšmės elgesiui. Jeigu žmogus jaučiasi prastai, ir to negali iškomunikuoti, jis ir aplinkiniai atsiduria sudėtingose situacijose, kurias neurotipikai traktuoja kaip autizmo paaštrėjimą. Bet tai nėra joks autizmo padidėjimas, tai yra prastos savijautos ir komunikacijos spragų pasekmės. Jos teoriškai galėtų pasireikšti, jei MMR skiepas sukeltų kokių tai lėtinių, ilgalaikių šalutinių efektų. O praktiškai tiesiog skiepas atliekamas tuo metu, kai neurotipiniai vaikai pradeda vis daugiau kalbėti, o autistiški – nepradeda, arba pamiršta savo pirmuosius žodelius, ir būtent tuo metu „aktyvuojasi“ tėvų nerimas.

SKIEPAI NESUKELIA AUTIZMO. Bet autizmo demonizavimo problema liko, kur ji buvo. Nesvarbu juk, ar kas sukelia autizmą, ar ne. Man daug didesnį nerimą kelia tai, jog žmonės taip nekenčia autizmo, kad miręs vaikas jiems yra geriau nei autistiškas…

https://annals.org/aim/fullarticle/2727726/measles-mumps-rubella-vaccination-autism-nationwide-cohort-study

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *